Az Univerzum házhoz megy

Ezen az oldalon bárhonnan korlátlanul megtekinthetitek az online oktatófilmjeinket.

Élmény, tanulás otthon

Házhoz visszük a csillagászatot

A jelenlegi helyzetben, mivel a diákokhoz nem tudjuk közvetlenül eljuttatni a csillagászat élményét, otthoni oktató anyagokat teszünk ingyenesen és korlátlanul elérhetővé számukra.

Támogatás

Ha szeretnéd, támogathatod Egyesületünket, hogy a jövőben még több oktató anyagot készíthessünk a gyermekek számára!

PACSI Egyesület

K&H Bank 10402805-50526582-80881000

Miről tanulhatsz nálunk?

Online oktató filmjeink

Tejút

Utazás a Tejút középpontjába

Időtartam: 7 perc Korosztály: általános iskola 5-6. osztály, középiskola, felnőtt. || Mi található a Galaxisunk, a Tejút szívében? Vegyél részt egy utazáson a Tejútrendszer középpontja felé a fény sebességénél is gyorsabban, melynek első állomása a Föld legszárazabb helye, az Atacama Sivatag, célunk pedig a galaxisunk szíve, ahol egy fekete lyuk magába szippant mindent, ami az útjába kerül. 84 millió csillag fog megjelenni a szemünk előtt, mindegyik megoldandó rejtélyeket rejt magában. Vannak-e bolygók körülöttük? Ezeknek a bolygóknak vannak-e holdjaik? Van-e víz rajtuk? Létezhet-e élet rajtuk?
Saturn

Szaturnusz - a gyűrűkön belül

Időtartam: 7 perc Korosztály: általános iskola 5-6. osztály, középiskola, felnőtt. || A Szaturnusz egy csodálatos világ, egy mini bolygórendszer Ismerjük meg ezt a gyűrűkkel övezett világot
Naprendszer

Utazás a Naprendszerben

Időtartam: 20 perc Korosztály: óvoda, általános iskola 1-4. osztály, általános iskola 5-6. osztály. || Bolygónknak, a Földnek otthont adó Naprendszerünk a Nap gravitációja által egyben tartott bolygórendszer, egyike a Tejútrendszer milliárdnyi csillagrendszerének. A Naptól kiindulva ismerjük meg kozmikus hazánkat, a Naprendszert.
Earth

Élet a Naprendszerben... és azon túl

Időtartam: 17 perc Korosztály: általános iskola 5-8. osztály, középiskola, felnőtt. || Az élet a Földön képes szinte bárhol megvetni a lábát... és évmilliárdok hosszú során át fejlődött. De kialakulhatott-e más bolygókon, holdakon a Naprendszeren belül.... és azon túl?

Kozmikus hajótöröttek

Időtartam: 18 perc Korosztály: középiskola, felnőtt. || Vannak olyan helyek, ahol az éjszakai égbolton nincsenek csillagképek... ...nincs Orion, Nagy Göncöl, csak néhány magányos, messzi csillag és halvány kísérteties foltok... ...a legtöbb csillag a galaxisok határain belül éli életét, egy hatalmas galaktikus család tagjaként, együtt utazva testvéreikkel... ...de néhányan a galaxisok közti ürességben egyedül sodródnak... Ők a kozmikus hajótöröttek.

Napszúrás

Időtartam: 20 perc Korosztály: általános iskola 4. osztály, általános iskola 5-8. osztály, középiskola, felnőtt. || A Nap... egy, a Tejút, a mi galaxisunk 300 milliárd csillaga közül... Nincs közel a Tejútrendszer középpontjához... Nem a legnagyobb vagy épp a legkisebb, a legfényesebb, a legforróbb vagy a leghidegebb... És nem is az egyetlen csillag, amelynek bolygói vannak. Űrbéli szomszédságunkban minden tizennegyedik ugyanolyan sárga csillag, mint a mi Napunk... Szóval egyáltalán nem különleges, kivéve egy dologban: az egyetlen csillag, amiről tudjuk, hogy hozzájárult az élet kialakulásához. A Nap, a mi csillagunk....

A Földtől a Világegyetemig

Időtartam: 30 perc Korosztály: általános iskola 6-8. osztály, középiskola, felnőtt || Az éjszakai égbolt egyszerre gyönyörű és misztikus, mesék és ősi mítoszok tárgya és félelme, amióta csak emberek léteznek. A vágy, hogy megértsük az Univerzumot lehet az emberiség legrégebbi intellektuális kihívása. Még csak most kezdjük megérteni saját helyünket a hatalmas kozmoszban. Meghívunk téged, hogy a Földtől az Univerzumig ismerd meg az égbolt rejtelmeit, az ókori görögök elmélkedéseitől kezdve egészen napjaink legnagyobb teleszkópjáig.

A hihetetlen Nap

Időtartam: 11 perc; Korosztály: általános iskola 5-8. osztály, középiskola, felnőtt || A Nap másodpercenként több energiát bocsát ki magából, mint amennyi energiát a Földön egy év alatt elhasználunk. Honnan jön ez a hatalmas energia? És hogyan működik ez a csillag, a Nap? Az éjszakai égbolt kémlelése a napfelkeltével véget ér. De vajon ilyenkor a csillagászok aludni mennek? Persze, hogy nem! Ilyenkor veszik elő a napvizsgáló teleszkópjaikat. A legnagyobb ilyen teleszkópok olyan helyeken találhatóak, ahol az ég tiszta, a levegő nyugodt és az időjárás is kedvező az év nagy részében.

A Mars

Időtartam: 8 perc | Korosztály: általános iskola 4-8. osztály, középiskola, felnőtt || A Mars a Naptól számított negyedik bolygó a Naprendszerben. Szabad szemmel is könnyedén látható az éjszakai égbolton. A római hadistenről nevezték el, de gyakran hívják „vörös bolygónak” is színe miatt, amit a Mars felszínét meghatározó vas-oxid okoz. A Mars a harmadik legnagyobb kőzetbolygó, számos rendkívüli felszíni képződménnyel.

Visszatérés a Holdra

Időtartam: 23 perc | Korosztály: általános iskola 5-8. osztály, középiskola, felnőtt || Még ebben az évtizedben embert küldünk a Holdra – jelentette ki 1961 májusában Kennedy elnök.... Hat alkalommal járt ember a Holdon, aztán azóta mintha senkit nem érdekelne a dolog. Se pénz, se motiváció nincs az Apollo-program megismétlésére vagy túlszárnyalására.... De az amerikai Vision for Space Exploration program meghirdetésekor hirtelen mindenkinek megjött a kedve az új holdraszálláshoz. Kínaiak és amerikaiak versengenek azon, ki ér oda előbb, nyomukban India, az oroszok, a japánok, és az EU közös űrhivatala, az ESA.
milky way, universe, person

Az Univerzum méretei

Időtartam: 12 perc | Korosztály: általános iskola 8. osztály, középiskola, felnőtt || Több ezer évig az Univerzumról megszerzett ismereteink csak az általunk látható csillagokig és bolygókig ért el.Ahogyan megtanultuk azt, hogyan készítsünk távcsöveket és hogyan vizsgáljuk az eget, az ismereteink is bővültek - ahogyan az Univerzum ismert határai is egyre nagyobbak lettek.

A gyerekekért vagyunk

Minden csillogó szempárban ott ragyognak a csillagok is. A PACSI Egyesület elkötelezetten ismerteti meg minden gyermekkel a csillagászatot, űrkutatást, az Univerzumot. A jövőben továbbra is ez a legfőbb célunk!

Az oldalt készítette és együttműködő partnerünk:

Adószám: 18202898-2-06
Telefon: 06 30 383 0374
E-mail: iskolaplanetarium@gmail.com