A csillagok

Mik a csillagok? Milyen csillagfajták vannak? Hogyan keletkeznek? Olvass róluk!

A csillagok

A csillagok olyan égitestek, amelyek nukleáris energiát termelnek és ezáltal saját fénnyel rendelkeznek. A csillagok csillagközi anyagból keletkeznek. Ez az anyag por- és gázfelhőkből áll, melyek eltérő koncentrációban találhatók meg az űrben. Ezek a felhők a gravitációs erő hatására összetömörödnek egyre sűrűbb és nagyobb csomókba. Ekkor a nyomás is növekszik, emiatt pedig a csillagok magja egyre forróbb lesz és beindul bennük az úgynevezett magfúzió. A magfúzió során a csillagokban a hidrogénatomok héliumatomokká alakulnak és hatalmas hő- és fényenergia szabadul fel.

Hidrogén

Hélium

teremtes_oszlopai

A Teremtés oszlopai

A képen, amelyet a Hubble-űrtávcső készített 2014-ben, a Sas-köd – másnéven a Teremtés oszlopai – látható. Ebben a felhőben is csillagok keletkeznek és nevelkednek.

A csillagok fajtái

Fősorozatbeli (átlagos) csillagok

Közepes tömegű és méretű csillagok, a magjukban fúzió (hidrogén héliummá alakulása) zajlik. Minél nagyobbak, általában annál kisebb az élettartamuk. Életük végén vörös óriásokká fúvódnak fel. A mi Napunk is egy átlagos csillag.

Barna törpék

A barna törpék tömege túl kicsi és magjukban lévő hőmérséklet túl alacsony ahhoz, hogy a magfúzió, azaz a hidrogén héliummá alakulása beindulhasson bennük és így valódi csillagokká váljanak. Felszíni hőmérsékletük alacsony, körülbelül 1000-3000 K körül van. Gyenge gravitációs erő húzza őket össze, ezért csak annyi energiát termelnek, hogy éppen halványan „pislákolnak”. A barna törpe a világegyetem egyik leggyakoribb csillagfajtája.

Vörös törpék

A vörös törpék is kicsi, hideg csillagok. Tömegük a mi Napunk 7,5-50 százaléka, felszíni hőmérsékletük kevesebb, mint 3500 K. Kevés fényt sugároznak és ennek is nagy részét az infravörös tartományban. A hidrogént lassan égetik el, viszont tömegük nem elegendő ahhoz, hogy beinduljon a magfúzió, ezért lassan összehúzódnak. A vörös törpe is gyakori csillagfajta a világűrben.

Vörös óriások

Az átlagos csillagok általában életük végén vörös óriásokká válnak. A magjukban már kimerülőben van a hidrogénkészlet, ezért a külső rétegeikben megy végbe a fúzió, azaz a hidrogén égetése. Olykor nem csak héliummá, de más, nehezebb anyagokká is alakulhat a hidrogén. A csillag tágulni kezd, felfúvódik és fényesebb lesz – nagyobb csillaggá alakul.

Fehér törpék

A fehér törpék a csillagfejlődés utolsó szakaszában jönnek létre. Kis méretűek, akár csupán akkorák, mint a Föld. A vörös óriások egy idő után összehúzódnak és lassan kihűlnek, fehér törpékké válnak. Magjukban fúzió már nem megy végbe, energiájuk a szén nukleáris elégetéséből származik. A fehér törpék életük végén, mikor már minden energiájukat kisugározták, fekete törpévé válnak, amik többé már nem világítanak.

A csillagok elmúlása

1054-ben arab és kínai csillagászok is megfigyeltek egy 23 napon át tartó, szabad szemmel is látható szupernóva-robbanást – ennek a maradványa a képen látható Rák-köd.

A csillagok életük végén általában a már megismert fehér vagy fekete törpévé alakulnak. Azonban olykor előfordul, hogy egy csillag nem kihuny, hanem egy úgynevezett szupernóvaként felrobban. A szupernóvarobbanás során a csillag ledobja magáról külső rétegét, belseje pedig a nagy gravitációs erő miatt összeomlik. Ekkor nagy mennyiségű hőenergia és fény keletkezik. Egy szupernóva-robbanáskor a hőmérséklet elérheti akár a százmilliárd Celsius-fokot is! A csillagok a magukról ledobott anyagokat a robbanás során szétszórják környezetükben, így ezekből akár később újabb csillagok is kialakulhatnak.

Élmény, tanulás otthon

Házhoz visszük a csillagászatot

A jelenlegi helyzetben, mivel a diákokhoz nem tudjuk közvetlenül eljuttatni a csillagászat élményét, otthoni oktató anyagokat teszünk ingyenesen és korlátlanul elérhetővé számukra.

Támogatás

Ha szeretnéd, támogathatod Egyesületünket, hogy a jövőben még több oktató anyagot készíthessünk a gyermekek számára!

PACSI Egyesület

K&H Bank 10402805-50526582-80881000

A gyerekekért vagyunk

Minden csillogó szempárban ott ragyognak a csillagok is. A PACSI Egyesület elkötelezetten ismerteti meg minden gyermekkel a csillagászatot, űrkutatást, az Univerzumot. A jövőben továbbra is ez a legfőbb célunk!

Az oldalt készítette és együttműködő partnerünk:

Adószám: 18202898-2-06
Telefon: 06 30 383 0374
E-mail: iskolaplanetarium@gmail.com