A galaxisok

Mi a galaxis? Hogyan alakul ki? Milyen fajtái vannak? Ismerkedj meg a galaxisokkal!

A galaxisok

Az Univerzum első galaxisai főleg az Ősrobbanás során keletkeztek: hidrogénből, héliumból és a sötét anyagból alakultak ki. Ezen kívül az egymással összeütköző galaxisokból is újabb és újabb galaxisok keletkeztek és keletkeznek máig is. A galaxisok hatalmas égitestek, amelyek csillagokból, csillagközi gázokból, porból és a számunkra láthatatlan és még ismeretlen sötét anyagból álló rendszerek, amiket a gravitáció tart egyben. Egy galaxisban akár milliárdnyi csillag is lehet. Szabad szemmel az éjszakai égbolton csupán néhány galaxist láthatunk, azonban a világegyetemben több, mint 100 milliárdnyi (akár 800 milliárd) galaxis létezhet.

Ahogyan a csillagok között is sokfélét találni, úgy változatos galaxisok is léteznek. A könyvben már említett Edwin Hubble fedezte fel, hogy a Tejútrendszeren (saját galaxisunkon) kívül más galaxisok is találhatóak az Univerzumban. 1926-ban ő vezette be a Hubble-féle osztályozásnak nevezett rendszert a galaxisok fajtáinak meghatározására.

A Messier-101 jelű galaxis

A galaxisok fajtái

Spirálgalaxis

Ez a leggyakoribb galaxistípus. Ahogy a neve is jelzi, spirális szerkezetű: középen a gömb alakú magja található, ekörül egy síkban helyezkednek el az úgynevezett spirálkarok, amik keringenek a mag körül. A magban a csillagokon kívül gyakran egy fekete lyuk is található. A spirálkarokban is csillagok és sok csillagközi anyag van.

Az M-81 spirálgalaxis

Lentikuláris galaxis

A lentikuláris galaxis (másnéven lencsegalaxis) átmenetet képez a spirális és az elliptikus galaxisok között. Magja nagyméretű, korongjában nincsenek spirálkarok. Kevés csillagközi anyagot tartalmaz, ezért csak kevés új csillag formálódik benne, főként idősebb csillagok alkotják.

Centaurus A lencsegalaxis

Elliptikus galaxis

Az elliptikus galaxisok kevesebb csillagközi anyagot tartalmaznak, mint például a spirálgalaxisok. Csillagaik öregek és ritka bennük a csillagképződés. A középpontjukban csillagok vagy egy fekete lyuk található. Nevüket elliptikus (szabálytalan, elnyújtott kör) alakjukról kapták, ám némelyik majdnem tökéletes kör formájú (a kör is egy ellipszis).

IC-101

Szabálytalan galaxis

A szabálytalan galaxisok ritkák. Nincs központi magjuk és nem szimmetrikusak. Sok csillagközi anyagot tartalmaznak, csillagaik fiatalok. Egyes szabálytalan galaxisok korábban spirális vagy lencsegalaxisok voltak, de gravitációs erő hatására eldeformálódtak.

NGC 3738

Élmény, tanulás otthon

Házhoz visszük a csillagászatot

A jelenlegi helyzetben, mivel a diákokhoz nem tudjuk közvetlenül eljuttatni a csillagászat élményét, otthoni oktató anyagokat teszünk ingyenesen és korlátlanul elérhetővé számukra.

Támogatás

Ha szeretnéd, támogathatod Egyesületünket, hogy a jövőben még több oktató anyagot készíthessünk a gyermekek számára!

PACSI Egyesület

K&H Bank 10402805-50526582-80881000

A gyerekekért vagyunk

Minden csillogó szempárban ott ragyognak a csillagok is. A PACSI Egyesület elkötelezetten ismerteti meg minden gyermekkel a csillagászatot, űrkutatást, az Univerzumot. A jövőben továbbra is ez a legfőbb célunk!

Az oldalt készítette és együttműködő partnerünk:

Adószám: 18202898-2-06
Telefon: 06 30 383 0374
E-mail: iskolaplanetarium@gmail.com