A szivárvány

Hogyan keletkezik a szivárvány?

A szivárvány

A szivárvány egy optikai jelenség. A szivárvány színeit a fehér fény szétszóródása okozza, míg maga a szivárvány akkor alakul ki, mikor a levegőben lévő vízcseppeket és párát a Nap fénye alacsony szögből éri. Gyakran figyelhető meg szivárvány esős-napos időben, de vízesés, szökőkút mellett, kerti locsolás közben és a hullámok felett is. A vízcseppek prizmaként viselkednek, melyen megtörik a fehér fény és spektrumára bomlik. A szivárvány teteje vörös, míg alja ibolya (kék) színű. A szivárvány színeit a fehér fény szétszóródása okozza, amint az áthalad a vízcseppeken (esőcseppeken). A fény először az esőcsepp felületén törik meg, az esőcsepp túloldalán visszaverődik, majd kilépéskor ismét törést szenved. Ennek eredményeképp, sokféle szögben léphet ki a fény, a legerősebb 40-42° körül távozik.

 

Néha egy vastagabb és halványabb, második szivárvány is látható. A másodlagos szivárványokat az okozza, hogy a fény egy része a csepp elejéről is visszatükröződik, és 50-53°-ban távozik. A második tükröződés eredményeként, a másodlagos szivárvány színei fordítottak, az ibolya (kék) van kívül és a vörös belül. 

 

Élmény, tanulás otthon

Házhoz visszük a csillagászatot

A jelenlegi helyzetben, mivel a diákokhoz nem tudjuk közvetlenül eljuttatni a csillagászat élményét, otthoni oktató anyagokat teszünk ingyenesen és korlátlanul elérhetővé számukra.

Támogatás

Ha szeretnéd, támogathatod Egyesületünket, hogy a jövőben még több oktató anyagot készíthessünk a gyermekek számára!

PACSI Egyesület

K&H Bank 10402805-50526582-80881000

A gyerekekért vagyunk

Minden csillogó szempárban ott ragyognak a csillagok is. A PACSI Egyesület elkötelezetten ismerteti meg minden gyermekkel a csillagászatot, űrkutatást, az Univerzumot. A jövőben továbbra is ez a legfőbb célunk!

Az oldalt készítette és együttműködő partnerünk:

Adószám: 18202898-2-06
Telefon: 06 30 383 0374
E-mail: iskolaplanetarium@gmail.com